ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ:
Τσιμισκή 12,
Θεσσαλονίκη

Καλάθι

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Aν κάτι δε γνωρίζετε ή δεν είστε σίγουροι, σε σχέση με το κόσμημα και την ορολογία του, μπορείτε να συμβουλευτείτε την ενότητα μας Συχνές Ερωτήσεις...

Το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης βάρους και ποιότητας. Στα διαμάντια, το καράτι χρησιμοποιείται για να υπολογίσουμε το βάρος (mass) και αντιστοιχεί σε 0,2 γραμμάρια. Στα κοσμήματα, το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης της ποιότητας – καθαρότητας (purity). Ο καθαρός χρυσός είναι 24 καράτια η 1000° βαθμοί.

Τα κράματα χρυσού που χρησιμοποιούνται στην χρυσοχοΐα ειναι 8κ(333°) , 9κ(375°) ,12κ(500°) , 14κ (585°) , 18κ(750°) ,22κ(916°).Στο κατάστημα μας υπάρχουν κοσμήματα σε 14 και 18 καράτια ενώ σε ειδικές περιπτώσεις χρησιμοποιούμε 8κ και 9κ.

Δεν υπάρχει πρέπει στην επιλογή των καρατιών (ποιότητας).Κάθε κατηγορία εξυπηρετεί ανάλογα τις ανάγκες μας.Υπάρχουν αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

 

Κοσμήματα 8-9 καρατίων

Πρόκειται για κοσμήματα χαμηλής περιεκτικότητας χρυσού και το βασικό πλεονέκτημα τους είναι το χαμηλό κόστος αγοράς λόγω ακριβώς της πολύ μικρής περιεκτικότητας σε χρυσό .Το βασικό μειονέκτημα που παρουσιάζουν είναι ότι ενδέχεται μελλοντικά να οξειδωθούν (μαύρισμα) επιφανειακά λόγω  της χαμηλής τους ποιότητας.

 

Κοσμήματα 14 καρατίων

Ουσιαστικά αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των κοσμημάτων στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά και όχι τυχαία. Τα 14 καράτια αποτελούν την χρυσή τομή στη χρυσοχοΐα λόγω των πολλών θετικών χαρακτηριστικών που συγκεντρώνουν όπως για παράδειγμα: Δεν οξειδώνονται – μαυρίζουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χρυσό (58,5%) εκτός από εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που έρθουν σε επαφή με χημικά όπως ο υδράργυρος ή η επαναλαμβανόμενη και απευθείας επαφή με αρώματα (στη δεύτερη περίπτωση δε μαυρίζουν απλά θαμπώνουν τοπικά). Αποτελούν την ιδανική λύση από άποψη κόστους/ποιότητας.

 

Κοσμήματα 18 καρατίων

Πρόκειται για κοσμήματα εξαιρετικής ποιότητας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καθαρό χρυσό (75%) με μειονέκτημα βέβαια την αντίστοιχα υψηλή τιμή αγοράς τους λόγω της υψηλής τιμής πρώτης ύλης (χρυσού).Το δεύτερο μειονέκτημα του κράματος αυτού είναι ότι λόγω της μαλακότητας σε σχέση με τα 14κ 585°)  εμφανίζεται λιγότερο ανθεκτικό σε χτυπήματα και γενικά σε φθορά.

Όταν μιλάμε για λευκόχρυσα κοσμήματα ή κοσμήματα ροζ χρυσού, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε κράματα τα οποία περιέχουν ένα μέρος χρυσού και ένα μέρος από κράματα μετάλλων τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν ασήμι (Ag), παλλάδιο (Pd), χαλκό (Cu) κλπ. Όταν αναφερόμαστε λοιπόν σε ένα λευκόχρυσο κόσμημα 14 καρατίων ουσιαστικά αναφερόμαστε σε ένα κόσμημα το οποίο περιέχει 14 καράτια * κίτρινο χρυσό και ένα μέρος στο οποίο περιέχονται μέταλλα όπως ασήμι (Ag) ή παλλάδιο (Pd) σε συγκεκριμένες αναλογίες , οι οποίες έχουν την τάση να «λευκαίνουν» το κόσμημα ή αντίστοιχα χαλκό και να προσδίδουν κόκκινο, ροζέ χρώμα. Η πλατίνα (Pt) είναι ένα πολύτιμο μέταλλο, λευκού χρώματος από τη φύση του. Συνοψίζοντας λοιπόν, ο λευκόχρυσος είναι ουσιαστικά κίτρινος χρυσός στον οποίο έχουν προστεθεί στοιχεία τα οποία επηρεάζουν το χρώμα του ενώ η πλατίνα είναι από τη φύση της ένα λευκό πολύτιμο μέταλλο.

* Σε ένα κόσμημα 14 καρατίων, έχουμε 58,5% χρυσό και 41,5% συμπληρωματικό κράμα, δεδομένου ότι το μέγιστο είναι τα 24 καράτια.
Αντίστοιχα, σε ένα κόσμημα 18 καρατίων, έχουμε 75% χρυσό και 25% συμπληρωματικό κράμα.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει (διαφορά πλατίνας και λευκόχρυσου), ουσιαστικά τα λευκόχρυσα κοσμήματα έχουν σαν βάση τον κίτρινο χρυσό και με την προσθήκη συγκεκριμένων κραμάτων και αναλογιών καταφέρνουμε να τους προσδώσουμε μια έντονη λευκότητα που συνήθως έχουν τα μονόπετρα ή οι λευκές βέρες. Επειδή το χρώμα όμως που επιφέρει η πρόσμιξη δεν είναι αρκετά λευκό, όλα τα λευκά κοσμήματα μέσω κάποιων πρόσθετων σταδίων επεξεργασίας (σε σχέση με τα κίτρινα κοσμήματα) όπως η ηλεκτρόλυση και η επιμετάλλωση, «βάφονται», αποκτώντας έτσι το έντονο λευκό χρώμα που βλέπουμε στα καινούργια κοσμήματα. Λόγω του ότι η «βαφή» αυτή όμως, είναι επιφανειακή και λόγω της ιδιαίτερης φύσης της βέρας (την φοράμε συνέχεια και έρχεται σε επαφή με οτιδήποτε πιάνουμε) καθώς και της «γάμπας» του μονοπέτρου (το κάτω μέρος του δαχτυλιδιού), φθείρεται και αποχρωματίζεται – αφαιρείται η βαφή – επαναφέροντας ουσιαστικά το φυσικό χρώμα του λευκόχρυσου το οποίο «κιτρινίζει».

Με την ίδια ακριβώς μέθοδο που χρησιμοποιούμε την πρώτη φορά κατά την κατασκευή, μπορούμε να επαναφέρουμε το έντονο λευκό χρώμα στο δαχτυλίδι/βέρα οποιαδήποτε στιγμή. Το κόστος ( στις βέρες ) της επαναφοράς του χρώματος, καθορίζεται μετά από συνεννόηση με το κατάστημα μας.

Τα πλατινένια κοσμήματα δεν κιτρινίζουν ποτέ γιατί όπως έχει ήδη αναφερθεί, η πλατίνα είναι από τη φύση της λευκή. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα πλατινένια κοσμήματα περιέχουν σε ποσοστό 92,5% και άνω πλατίνα (Pt) και μόλις 7,5% συμπληρωματικό κράμα, δε δύναται το μικρό αυτό ποσοστό του κράματος να επηρεάσει το χρώμα της. Αυτός βέβαια είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που τα κοσμήματα από πλατίνα είναι σημαντικά ακριβότερα από τα κοσμήματα χρυσού, η μεγάλη δηλαδή περιεκτικότητα (σχεδόν ατόφιας) πλατίνας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις και τα δύο κοσμήματα μπορούν  να μεγαλώσουν ή να μικρύνουν. Ειδικά όμως στις βέρες πού έχουν σχέδιο αυτή η δυνατότητα είναι περιορισμένη, ανάλογα το μέγεθος που χρειάζεται να μεταβληθεί.

 

Δυστυχώς και ευτυχώς η βέρα είναι ένα κόσμημα το οποίο φοριέται συνεχώς. Ευτυχώς λοιπόν γιατί το χαιρόμαστε συνέχεια, δυστυχώς γιατί έχει τις περισσότερες πιθανότητες να χτυπηθεί, ειδικά αν σκεφτείτε ότι φοριέται στο δάχτυλο και οτιδήποτε πιάνουμε έρχεται σε επαφή μαζί του και το καταπονεί.

Ωστόσο , σας δίνουμε τη δυνατότητα να την φρεσκάρουμε και να την επαναφέρουμε στην αρχική κατάσταση (όσο είναι δυνατόν) χωρίς καμία χρέωση πέραν των μεταφορικών.

Η πιο ξεκάθαρη και ειλικρινής απάντηση είναι ναι, θα χαλάσει αλλά το πότε εξαρτάται κυρίως από τη χρήση που της κάνετε. Σε δεύτερο βαθμό, εξαρτάται από το σχέδιο και κυρίως την υφή της βέρας. Υπάρχουν υφές πιο ευαίσθητες αλλά και πιο ανθεκτικές. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι η βέρα σας θα διατηρήσει το σχέδιο της όσο περισσότερο την προσέχετε.

Σε πολλές περιπτώσεις ναι μπορείτε. Υπάρχουν στο εμπόριο καθαριστικά υγρά για κοσμήματα από χρυσό ή ασήμι που ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης δίνουν αρκετά καλά αποτελέσματα.

Ο πιο απλός τρόπος για να τα καθαρίσετε είναι να  χρησιμοποιήσετε ένα βουρτσάκι (οδοντόβουρτσα) με χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό βουρτσίζοντας απαλά το κόσμημα και ξεπλένοντας το μετά με καθαρό νερό. Τέλος το σκουπίζετε καλά με ένα πανάκι.

*(εξαιρούνται τα κοσμήματα που έχουν παλαιάς κοπής διαμάντια ,κλειστά στο κάτω μέρος με καθρέφτη)