ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ:
Τσιμισκή 12,
Θεσσαλονίκη

Καλάθι

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Αν το κόσμημα των ονείρων σας βρίσκεται στο χέρι μιας φίλης ή ακόμα και στη δημιουργική σας φαντασία, εμείς μπορούμε να το κατασκευάσουμε καθώς διαθέτουμε μία αξιόπιστη ομάδα τεχνιτών που μπορεί να υλοποιήσει όλες σας τις σχεδιαστικές ανησυχίες.

Η κατασκευή κοσμημάτων είναι μία διαδικασία που απαιτεί σαφήνεια, τεχνογνωσία και ακρίβεια. Πάνω από όλα όμως είναι μία τέχνη που απαιτεί αγάπη για τη μετατροπή της πρώτης ύλης σε δημιούργημα.

Οι παράμετροι που πρέπει να σκεφτεί ένας δημιουργός είναι διάφορες:

 • η ασφάλεια του κοσμήματος – να μην σπάει εύκολα, να μην καταστρέφεται
 • η σωστή εφαρμογή του – να μην εμποδίζει τις κινήσεις, να μην πληγώνει αυτόν που το φοράει, να μην καταστρέφει τα ρούχα
 • η κατασκευαστική και τεχνική του αρτιότητα – να μην έχει ή να μην βγάλει ελαττώματα
 • η αισθητική του
 • και όταν μιλάμε για ειδική παραγγελία, το προσωπικό γούστο και τις επιθυμίες του πελάτη

Μιλήστε μας…
Αν έχετε ένα κόσμημα στο μυαλό σας, κατ’αρχήν εκφράστε μας την ιδέα σας. Πείτε μας, εξηγήστε μας ή σχεδιάστε μας πώς το έχετε φανταστεί. Δε χρειάζεται να είστε γραφίστες. Ούτε εμείς είμαστε! Τα σκίτσα επιπέδου δημοτικού είναι μια χαρά!

…και ακούστε μας.
Έχοντας πολλά χρόνια κατασκευής κοσμημάτων στο βιογραφικό μας, έχουμε την τεχνική γνώση να σας πούμε πώς μπορεί να φτιαχτεί αυτό που σας αρέσει. Μαζί θα συζητήσουμε το μέγεθος, τις αναλογίες, τις υφές, ακόμα και τα χρώματα των μετάλλων και των πετρών που θα χρησιμοποιηθούν. Θα σας προτείνουμε αυτό που νομίζουμε ότι είναι καλύτερο και παράλληλα θα σας καθοδηγήσουμε, ενσωματώνοντας πάντα τη δική σας άποψη και το γούστο.

Παρόλο που μπορούμε να εκτελέσουμε επείγουσες παραγγελίες, προτιμούμε πάντα να αφήνουμε στον δημιουργό τον απαραίτητο χρόνο για κάθε κόσμημα που θα κατασκευάσει. Θα ήταν ιδανικό να έχετε στη διάθεσή σας 10-15 εργάσιμες μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η παραγγελία σας. Σε περιπτώσεις κατασκευής κοσμημάτων με πιο ειδικές προδιαγραφές (π.χ. περίπλοκα σκαλίσματα, ασυνήθιστες πέτρες) μπορεί να χρειαστούν έως και 30 ημέρες.

Εάν επιθυμείτε την κατασκευή του δικού σας μοναδικού κοσμήματος, επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες της δικής σας προσωποποιημένης δημιουργίας.

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Τα κοσμήματα θέλουν προσεκτική χρήση και συντήρηση. Δεν αγαπούν τις απότομες κινήσεις, τα χτυπήματα και την επαφή με χημικά. Παρόλα αυτά, κι επειδή ατυχήματα συμβαίνουν, οι έμπειροι τεχνικοί μας μπορούν να επαναφέρουν το κόσμημά σας στην αρχική του κατάσταση σχεδόν πάντα. Βρείτε στην παρακάτω λίστα την περίπτωση που σας αφορά:

Το κόσμημά μου… έσπασε

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα κοσμήματα που έχουν σπάσει μπορούν να κολληθούν. Η επισκευή κοσμημάτων με κόλληση γίνεται με δύο τρόπους:

 1. Κόλληση με φωτιά και συγκολλητικό υλικό. Με αυτόν τον τρόπο επισκευάζονται κοσμήματα πιο ανθεκτικά, με λίγες ή καθόλου πέτρες. Μετά την κόλληση το κόσμημα ξαναλουστράρεται και η κόλληση δε φαίνεται.
 2. Κόλληση με λέηζερ. Οι σπασμένες άκρες του κοσμήματος συγκολλούνται με τη βοήθεια λέηζερ. Με αυτόν τον τρόπο επισκευάζονται κοσμήματα ευαίσθητα, με πέτρες που είναι επικίνδυνο να σπάσουν λόγω θερμοκρασίας (το λέηζερ δεν ανεβάζει τη θερμοκρασία του κοσμήματος), ή με χρώματα (σμάλτο). Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, μετά την κόλληση το κόσμημα ξαναλουστράρεται και η κόλληση δε φαίνεται.

Τα κοσμήματα που συνήθως δεν μπορούν να επισκευαστούν είναι:

 • Κοσμήματα που έχουν υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.
 • Κοσμήματα κούφια και τσαλακωμένα
 • Συγκεκριμένοι τύποι πλεκτών αλυσίδων
 • Κοσμήματα με τόσο μεγάλη φθορά λόγω παλαιότητας που η επισκευή τους καθίσταται αδύνατη

Το κόσμημά μου… μαύρισε ή/και έχει στίγματα

Η αλλοίωση του χρώματος του χρυσού είναι συνήθως επιφανειακή και δεν επηρεάζει την υπόσταση του κοσμήματός σας. Η επαφή του κοσμήματος με χημικά στοιχεία (κολώνιες, ενυδατικές ή άλλες καλλυντικές ή φαρμακευτικές κρέμες, ειδικά αυτές που περιέχουν ψευδάργυρο, σκληρά καθαριστικά και απορρυπαντικά ή αντισηπτικά) είναι δυνατόν να επηρεάσει το χρώμα του χρυσού και να φθείρει το λούστρο του. Επίσης, η έντονη εφίδρωση μπορεί και αυτή να κάνει στίγματα στο λούστρο του κοσμήματός σας. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απλή: το κόσμημα καθαρίζεται με μία ειδική βούρτσα, αφαιρούνται τα υπολείμματα και, αν χρειαστεί, γίνεται επιμετάλλωση. Το κόσμημά σας θα είναι ξανά σαν να βγήκε μόλις από τη βιτρίνα!

Το κόσμημά μου… έχασε μία πέτρα (ή και παραπάνω)

Οι πέτρες στα γνήσια, χρυσά κοσμήματα είναι στερεωμένες με μία τεχνική που ονομάζεται κάρφωμα και δεν είναι απλώς κολλημένες. Αυτό σημαίνει ότι οι πέτρες δεν είναι πολύ πιθανόν να φύγουν από το κόσμημά σας χωρίς αυτό να χτυπηθεί ή να πέσει. Σε κάθε περίπτωση, την επισκευή αναλαμβάνει ο καρφωτής, ο οποίος μπορεί να ξανακαρφώσει την πέτρα στην αρχική της θέση ή/και να στερεώσει πέτρες που φαίνεται ότι είναι πιθανόν να φύγουν.

Το κόσμημά μου… έχασε το σχήμα του

Αυτό μπορεί να συμβεί σε κοσμήματα που πιέστηκαν πολύ ή χτυπήθηκαν σε σκληρή επιφάνεια. Συχνότερα συμβαίνει σε δαχτυλίδια και σε σταθερά βραχιόλια. Όταν το κόσμημα είναι μασίφ (γεμάτο), η επαναφορά του σχήματος είναι μία σχετικά απλή διαδικασία κατά την οποία το κόσμημα “φοριέται” σε ένα καλούπι αντίστοιχου σχήματος και ξαναπαίρνει την αρχική του φόρμα. Η επαναφορά σχήματος είναι σχεδόν αδύνατη στα κούφια κοσμήματα.

Θέλετε να επισκευάσετε το αγαπημένο σας κόσμημα; Η ομάδα των έμπειρων τεχνιτών μας είναι δίπλα σας. Επικοινωνήστε μαζί μας!

ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Είναι πολύ πιθανόν και μεγάλη τύχη να υπάρχουν στην μπιζουτιέρα σας κάποια παλιά οικογενειακά κειμήλια. Κοσμήματα από άλλες εποχές και με εμφανώς διαφορετική αισθητική. Κοσμήματα περίτεχνα, μεγάλης ομορφιάς αλλά συνήθως και μεγάλης ευαισθησίας.

Η αναπαλαίωση κοσμημάτων είναι περισσότερο τέχνη παρά τεχνική. Θέλει πολύ προσεκτική φροντίδα του αντικειμένου και πολύ προσεκτική χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Θέλει καλή γνώση των υλικών και των αντοχών τους και θέλει και υπομονή.

Ένα κόσμημα αντίκα μπορεί να χρειαστεί να περάσει από τα εξής στάδια:

Καθαρισμός του κοσμήματος και των πετρών με υπερήχους

Η καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος καθαρισμού κοσμημάτων, που εισχωρεί σε βάθος και δεν καταπονεί το αντικείμενο.

Αλλαγή πετρών,

όπου αυτό απαιτείται και είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Με αυτή τη διαδικασία αφαιρούνται τυχόν σπασμένες ή αλλοιωμένες πέτρες και αντικαθίστανται με νέες, σε ίδια ή παρόμοια κοπή και χρώμα (εκτός αν εσείς επιθυμείτε την αλλαγή).

Επισκευή φθορών

Μικρά σπασίματα, χτυπήματα, επιδιόρθωση ή και επανακατασκευή των στηριγμάτων των πετρών, είναι μερικές από τις επισκευές που μπορεί να χρειαστεί ένα παλιό κόσμημα κατά την αναπαλαίωσή του.

Επαναφορά λούστρου και υφών

Ένα παλιό κόσμημα μπορεί να λουστραριστεί ώστε να ξαναβρεί την παλιά του λάμψη και αίγλη. Αντίστοιχα, μπορεί να γίνει πατίνα, ώστε να τονιστεί ο αντικέ χαρακτήρας του. Επιπλέον, μπορούν να ανανεωθούν τυχόν σφυρήλατες, σαγρέ ή άλλες υφές που μπορεί να έχουν αλλοιωθεί με το χρόνο.

Επαναφορά χαρακτικών

Με τον καιρό και τη χρήση, τυχόν χαράξεις που υπήρχαν στην επιφάνεια του κοσμήματος μπορεί να έχουν λειανθεί. Εξειδικευμένοι τεχνίτες μπορούν να επαναχαράξουν το μοτίβο ώστε να είναι και πάλι ορατό.

Είναι πολύ σημαντικό ο τεχνίτης που θα αναλάβει την αναπαλαίωση του κοσμήματός σας να έχει πολύ καλή γνώση των υλικών και κυρίως των πολύτιμων ή ημιπολύτιμων λίθων που το στολίζουν και των αντοχών τους. Να μπορεί να εντοπίσει τις φθορές που είναι επισκευάσιμες και να προστατεύσει το αντικείμενο από τεχνικές και ουσίες που θα προκαλέσουν περισσότερη ζημιά.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Το κόσμημα που δεν χρειάζεται (σχεδόν) ποτέ καθάρισμα ή γυάλισμα είναι το κόσμημα που δεν φοριέται.

Επειδή όμως ο σκοπός των κοσμημάτων σας δεν είναι να στολίζουν τη μπιζουτιέρα σας αλλά εσάς, εμείς σας προτείνουμε:

φορέστε τα κοσμήματά σας άφοβα και γνωρίζετε ότι μπορούν να καθαριστούν και να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.

Τα κοσμήματα “λερώνονται” ή θαμπώνουν κυρίως από τις φυσικές σωματικές εκκρίσεις (π.χ. ιδρώτας) αλλά και από υλικό (σκόνη, κατάλοιπα σαπουνιού ή καλλυντικής κρέμας) που μαζεύεται στις τυχόν εσοχές τους (π.χ. σκαλίσματα, κάτω από τις πέτρες).

Τη μεγαλύτερη ανάγκη σε καθαρισμό έχουν τα δαχτυλίδια και τα κοσμήματα λαιμού. Είναι αυτά που λόγω θέσης “λερώνονται” περισσότερο.

Η διαδικασία καθαρισμού των κοσμημάτων είναι σχετικά απλή και παίρνει 2-3 ημέρες. Τα κοσμήματα μπαίνουν σε ειδικά καθαριστικά υγρά, ή στο μηχάνημα υπερήχων, το οποίο καθαρίζει ό,τι η εργαστηριακή βούρτσα δεν μπορεί να φτάσει.

Αυτού του είδους ο καθαρισμός προτείνεται κυρίως για κοσμήματα με πέτρες. Όταν σκόνη ή άλλο υλικό επικάθεται στις πέτρες, το κόσμημα χάνει το μεγαλύτερο μέρος της λάμψης του. Αφαιρώντας ό,τι είναι επάνω (και, κυρίως, από κάτω) στις πέτρες, εκείνες λάμπουν ξανά όπως πρώτα, αποκαθιστώντας μεγάλο μέρος της αρχικής ομορφιάς τους κοσμήματός σας.

Εάν λοιπόν θέλετε να επαναφέρετε το αγαπημένο σας κόσμημα στην αρχική του μορφή, απλά επικοινωνήστε μαζί μας κι εμείς θα αναλάβουμε πλήρως τον καθαρισμό του.